Tsja - het blijft een beetje geluk hebben. Aan mij heb je niets, al weet ik inmiddels ietsje beter waarop ik letten moet. Een paar open deur tips voor aankoop voor de niet-kenner


Aankooptips (van het forum gehaald; tips van janbenz1 en Jeremy)
 • Kijk goed in de scharnier bakken van de motorkap, of hij daar roestvrij is.
 • Kijk onder alle matten of hij droog is en niet roestig is.
 • De krik steunen, goed controleren op roestvorming.
 • In de kofferbak kijken naar roest vorming in de reserveband bak.
 • Kijk ook in de kofferbak onder de hoedenplank in de hoeken, daar wil ook nog wel eens roestvorming voorkomen door water afvoer onder de rubbers door. Ga desnoods even over de kop in de kofferbak hangen om het goed te bekijken.
 • Voel eerst even met de hand op de motor of die goed koud is, dan weet je zeker dat de verkoper hem eerst niet warm heeft laten lopen.
 • Kijk eerst of de motor goed droog is bij de koppakking en de olie keerringen.
 • Pak de olievuldop er af en kijk of er sludge aan gekleeft zit (witte schuimachtige drek).
 • Start de motor, en kijk of er niet abnormaal veel rook uit de uitlaat komt, in het begin zal er eerst wat condens water verdampen, maar als ie warm is is dit over en mag hij niet roken.
 • Draai de olievuldop er af en leg deze los op de vulmond, de dop mag er nu niet af worden geblazen, doet ie dit wel, dan heeft ie te veel carterdruk. Te hoge carterdruk wordt veroorzaakt door lekke zuigerveren, de compressiedruk lekt langs de zuigers naar het carter, waar door er een enorme druk in het carter (onder de zuigers) ontstaat, en deze gaat via het kleppendeksel door de carter ontluchting naar de luchtinlaat.
 • Ga een stuk te rijden met de auto, en ervaar hoe de motor zich houd bij verschillende toeren tallen. Bij veel trillingen kan het zijn dat er een of meer motor steunen versleten zijn. Voel of er ook trillingen bij de aandrijfas vandaan komen, en luister of de cardan niet te veel "zingt".
 • Bij een automaat: voel hoe hij schakelt. Dit moet soepel gaan en niet schoksgewijs. Ook een hangeschakelde hoort soepel te gaan.
 • Bij een handgeschakelde auto is het belangrijk ook de koppeling te testen. Rijd met de auto in de 2e versnelling, zet de linker voet op het rempedaal, en de rechter voet op het gaspedaal. Door nu gas te geven en stevig te remmen moet het toerental afnemen, en op den duur de motor bijna doen afslaan, dan is de koppeling goed. Gaat het toerental niet naar beneden, of neemt zelfs toe, en de auto remt af dan is de koppeling aan vervanging toe.
 • Voel ook tijdens het rijden of er veel speling op de stuurinrichting zit, is dit heel veel, dan moet in het ergste geval het stuurhuis worden vervangen (een dure reparatie). Is het een geringe speling dan kan dit in de meeste gevallen worden weggesteld door de stelbout boven op het stuurhuis (zie ook het Wheeler Dealer filmpje over een 230e waarbij hetzelfde aan de hand is, en een nieuwe stuurhuis moet worden geinstalleerd).
 • Bekijk de banden, ook controleren op droogte scheurtjes op de wangen. Kijk goed of de voorbanden niet scheef zijn afgesleten, is dit wel zo, dan moet de auto worden uitgelijnd. Soms is iets te stevig een stoeprandje geraakt, dus wees alert op kenmerken hiervan.
 • Kijk goed naar de voorspatborden, staan de punten van de spatborden gelijk met de motorkap, zijn de naden overal even breed, zo ook bij de deuren, en spatborden. Zijn de naden onevenredig, of erg groot, dan is er het een en ander vervangen, of door schade of door imitatie onderdelen.
 • Kijk goed naar de bekleding, zijn de stoelen niet doorgezakt? Doorgezakte (bestuurders)stoelen zijn een standaardprobleem en relatief eenvoudig oplosbaar door stukken zwemtube (5 euro bij BartSmit) tussen de veren van de zitting te stoppen.

Niet op ieder punt hoeft de koop niet door te gaan, maar ze geven je wel argumenten om de prijs te drukken.


Investeer in een aankoopkeuring
Degenen die er geen kijk op hebben, doen er verstandig aan om wat Euro's te investeren in een aankoopkeuring en/of een kenner mee te nemen. Bij voorkeur allebei. Bij Klasse Klassiek is men in de w123 gespecialiseerd en bereid om voor een redelijk bedrag de Benz die je op het oog hebt binnenstebuiten te keren. Over de standaard Dekra-keuring heb ik inmiddels zoveel matige verhalen gehoord, dat je dat volgens mij beter niet kunt doen. Zoek iemand die verstand heeft van dit type auto.


Lees je in op het 123club forum
Een beetje weten waar de zwakke (roest)plekken van het model zitten, kan nooit kwaad. Een uitgebreid overzicht van interessante posts op het forum vind je hier.


Het blijven oude auto's ...
Reserveer budget voor onverwachte zaken, en gebruik het bespaarde wegenbelastinggeld voor onderhoud.
Als je pas merkt dat het onderhoud nodig is langs de A2, is het voor ons niet-sleutelaars te laat.


Alle waar is naar zijn geld
Mede door het aankomende rekeningrijden en de wegenbelasting die nu (2009) al niet meer hoeft voor de w123, ineemt de belangstelling voor de w123 toe. Weinig geld uitgeven betekent een grote kans dat er werk aan de auto aan zit te komen. Bij grotere aankoopbedragen mag je verwachten dat dit (veel) langer duurt. Moraal: verwacht niet voor een bedrag onder de 2000 een topauto te vinden. Afhankelijk van het model zul je (veel) hoger moeten gaan (nu: >7000 schat ik in, afhankelijk van het type) om een onberispelijke topper te vinden.


Een rokende motor - dat hoort niet
Bij een gezonde motor zul je nauwelijks rook uit een uitlaat zien komen, maar het kan ook voorkomen dat een witte, blauwe of zwarte rook zichtbaar is. Wat houdt dit nu precies in?

Witte rook: als je ´s ochtend de motor start en er komt witte rook uit de uitlaat dan kan dit erop duiden dat zich ´s nachts condens in de uitlaat heeft gevormd, die nu overgaat in stoom. Na een aantal minuten zou dit moeten wegtrekken. Dit verschijnsel doet zich voor na koude nachten en is normaal. Als er witte rook uit de uitlaat blijft komen, kan dat ontstaan omdat er zich koelvloeistof in de cilinders bevindt. Dit wijst op een lekke koppakcilinder. Twijfel niet en laat dit zo snel mogelijk nakijken door een garage.

Zwarte rook uit de uitlaat kan in ieder geval de volgende oorzaken hebben: een verkeerd afgestelde brandstofpomp, een verstopt luchtfilterelement, een verstopt inlaatspruitstuk en versleten zuigerveren. Wacht ook hier niet te lang mee en laat dit zo snel mogelijk nakijken door een garage. Te lang doorrijden kan (kostbare) motorschade tot gevolg hebben.

Als er blauwe rook uit de uitlaat komt wordt er olie verbrand. Oorzaken kunnen versleten cilinders of een olielek in de motor zijn. Bij dieselauto's kan dit ook veroorzaakt worden door een defecte brandstofinspuiting. Ook in dit geval is een bezoek aan de garage aan te raden.